Sosyal Ağlarda Biz
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

++Sitene Ekle

11 Temmuz 2017 Salı

Türkiye'de 2013'e damgasını vuran olaylar


Türkiye'de 2013'e damgasını vuran olaylar

2013'e damga vuran Haziran ayı Taksim Gezi Parkı protestolarının kitleselleştiği, polis şiddeti ve protestoların dozunun arttığı bir ay oldu



2013 yılında Türkiye ve dünyada birçok önemli gelişmeler ve olaylar yaşandı. Türkiye için yıla damgasını vuran gelişme ise Taksim Gezi Parkı olaylarıyla başlayan süreçti. Parktaki ağaçların sökülmesini protesto amacıyla Mayıs ayının son gününde başlayan gösteri yurt geneline yayıldı. Türkiye dışında da ses getiren olaylar, bütün bir yılı etkisi altına aldı.
İşte Milliyet'in derlediği 2013 almanağından, Türkiye ve dünyada yılın olayları:

Ocak: Ustalara veda

Türkiye ocak ayında basın, sanat ve edebiyat dünyasının önemli isimlerini sonsuzluğa uğurladı.
Şarkıcı Şenay Yüzbaşıoğlu, edebiyatçı Metin Kaçan, dünyaca ünlü Türk ressam Burhan Doğançay, usta gazeteci Mehmet Ali Birand, 'Deprem dede' lakaplı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, yazar İsmet Kür ve sanatçı Ferdi Özbeğen'in ölüm haberleri ocak ayında peş peşe geldi.
Yine ocak ayı içinde avukatlar için başörtüsü yasağı kalktı.
Çözüm süreci kapsamında BDP Heyeti ilk kez İmralı'da Abdullah Öcalan'la görüştü.



Şubat: Amerikalı Sierra cinayeti

Ankara'da ABD Konsolosluğu'ndaki canlı bomba saldırısı Şubat ayına damga vurdu.
İstanbul Zeytinburnu'nda bulunan ABD'li Sarai Sierra cinayeti Türkiye gündeminden uzun süre düşmedi.
Cumartesi annelerinin simgeleşen ismi Berfo Ana'yı (105) da yine bu ay kaybettik.
Ay içerisinde Milliyet'te Namık Durukan imzası ve 'İmralı tutanakları' başlığıyla yayınlanan haber Türkiye'nin gündemini belirledi.

Mart: Öcalan'ın 'çekilin' çağrısı

Mart ayına damga vuran en önemli olay Diyarbakır'da yapılan Nevruz Şenliği'nde Abdullah Öcalan'ın mesajının Türkçe ve Kürtçe olarak okunması ve Öcalan'ın PKK'ya yaptığı 'çekilin' çağrısı oldu.
Bu çerçevede PKK'nın kaçırdığı 8 kamu görevlisi Kuzey Irak'a giden bir heyet tarafından Türkiye'ye getirildi.
Geçirdiği kalp ameliyatının ardından uzun süre yoğun bakımda kalan Müslüm Gürses'in ölümü hayranlarını üzüntüye boğdu.
Tiyatrocu Metin Serezli de Mart ayında yaşamını yitirdi.

Nisan: Akil insanlar

Nisan ayının birinci gündem maddesi 63 kişilik Akil İnsanlar Heyeti'nin açıklanması ve 9'ar kişilik grupların 7 bölgede ziyaretlere başlaması oldu.
İsrail, Mavi Marmara saldırısıyla ilgili Türkiye'den özür diledi ve tazminat görüşmeleri başlatıldı.
Susurluk davasından hükümlü eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, denetimli serbestlik çerçevesinde 1 yıl tutuklu bulunduğu cezaevinden tahliye edildi.
Piyanist ve besteci Fazıl Say hakkında dini değerleri aşağıladığı iddiasıyla açılan davada 10 ay hapis ile cezalandırılması kararı çıktı. Hüküm 5 yıllık denetimli serbestlik şartıyla geri bırakıldı.

Mayıs: Reyhanlı ve Gezi

Mayısta Türkiye tarihinin en kanlı terör eylemlerinden biri gerçeklişti. Hatay Reyhanlı'da belediye önünde patlatılan bomba yüklü iki araç nedeniyle 52 kişi yaşamını yitirdi.
Mayıs ayının son günü ise Taksim Gezi Parkı'nda ağaçların sökülmesini protesto ile başlayan Türkiye geneline yayılan kitlesel olayların fitili ateşlendi. Çevik Kuvvet'in 30 Mayıs'ta Gezi Parkı'nda eylem yapan protestoculara müdahalesiyle başlayan olaylar yaz sonuna kadar sürdü.

Haziran: Gezi Parkı olayları



Haziran ayı Taksim Gezi Parkı protestolarının kitleselleştiği, polis şiddeti ve protestoların dozunun arttığı bir ay oldu. Eylemcilerden 27 yaşındaki kaynak işçisi Ethem Sarısülük, Kızılay Güvenpark'taki gösteriler sırasında polisin açtığı ateş sonucu kafasından kurşunla vurularak yaşamını yitirdi.
Ataşehir'de ise bir sürücünün otomobiliyle protestocuların arasına dalması sonucu Mehmet Ayvalıtaş yaşamını yitirdi. Eskişehir'de de 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz, sopalı saldırıya uğradı. Kafasına aldığı darbeler nedeniyle 38 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren Korkmaz'ın dövüldüğü ana ilişkin güvenlik kameraları görüntüleri ülke genelinde tepkilerin artmasına neden oldu.
Hatay'daki protestolar sırasında da Abdullah Cömert, kafasına aldığı darbe sonucu hayatını kaybetti. Adli Tıp Kurumu, Cömert'in, gaz fişeğinin kafasına isabet etmesi sonucu beyin kanaması nedeniyle hayatını kaybettiğini belirledi.
İstanbul 6. İdare Mahkemesi, Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneğinin açtığı davada, belediyenin projesinin yürütmesini durdurduğunu açıkladı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da Gezi Parkı'nda AVM projesinden vazgeçildiğini ve buraya bir kent müzesi yapılmasının düşünüldüğünü açıkladı.
Protestolar devam ederken, Okmeydanı'nda evinden ekmek almaya çıkan 16 yaşındaki Berkin Elvan, gaz bombasının kafasına isabet etmesi sonucu ağır yaralandı.
Diyarbakır'ın Lice ilçesinde karakol yapımına tepki gösteren çevre köylerden BDP'li grup ile güvenlik güçleri arasında çıkan arbedede Medeni Yıldırım öldü.

Temmuz: 5. yüz nakli

Gezi Parkı eylemlerinin etkisi devam etti, birçok ilde eylemlere katılan kişilerle ilgili kimlik tespitleri ve gözaltılar yapılmaya başlandı. Türkiye'nin 5'inci yüz nakli ameliyatı, Akdeniz Üniversitesi'nde yapıldı.
Muğla'da beyin ölümü gerçekleşen Polonyalı turist Andrzej Kucza'nın yüzü ve çenesi, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan başkanlığındaki ekip tarafından, 1 yıldır nakil bekleyen 26 yaşındaki Recep Sert'e nakledildi.

Ağustos: Ergenekon davası

Başbakan Erdoğan Başkanlığı'nda toplanan Yüksek Askeri Şura'da, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yeni komuta kademesi belirlendi. Öcalan'ın avukatlarının, 'yeniden yargılanma' ve 'cezasının infazının durdurulması' talebiyle yaptıkları başvuru Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nce reddedildi. Yıllarca süren Ergenekon davasında karar açıklandı. Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ müebbet hapis cezasına mahkum edilirken CHP milletvekili Mustafa Ali Balbay toplam 34 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. CHP Milletvekili Mehmet Haberal ise cezası açıklandıktan sonra tahliye edildi.

Eylül: Suriye ile helikopter krizi

Eylül ayına damga vuran olay Türkiye'nin sınır ihlali yapan bir Suriye helikopterini düşürmesi oldu. M-17 tipi Suriye helikopteri TSK tarafından düşürüldü.
Hükümet Eylül ayı sonunda Demokratikleşme Paketi'ni açıkladı. Bingöl M Tipi Ceza İnfaz Kurumundan aralarında terör örgütü mensuplarının da bulunduğu 18 tutuklu ve hükümlü tünel kazarak firar etti. Firariler ertesi gün kırsalda yakalandı.
Alkollü içkilerin 22.00 - 06.00 saatleri arasında perakende satışını yasaklayan düzenleme yürürlüğe girdi. Sinema ve tiyatro sanatçısı Tuncel Kurtiz vefat etti. Kurtiz'in ölümü büyük bir üzüntü yarattı. 'Şu Çılgın Türkler' kitabının yazarı Turgut Özakman da hayatını kaybetti.

Ekim: Maramaray açıldı

Ekim ayında kamuda başörtüsü yasağı ve okullarda Andımız uygulaması kalktı. İstanbul'da iki kıtayı denizin altından birleştiren Marmaray projesi 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda açıldı.
Kamuoyunu uzun süre meşgul eden Münevver Karabulut cinayetiyle ilgili davada rekor tazminat kararı çıktı. Garipoğlu ailesinin 37 bin 500 lira maddi, 1 milyon 250 bin lira manevi tazminat ödemesine karar verildi.
Gölcük'te bayram tatilinde Hatay'a giden annesi tarafından evde bırakılan bebek öldü.
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Ahmet Kaya'ya verildi.

Kasım: Kızlı - Erkekli evlere denetim tartışması

Kamuda başörtüsü yasağının kalkmasıyla AKP milletvekilleri Meclis'e başörtüleriyle geldi. Meclis'te grubu bulunan partilerin kadın milletvekillerinin yaptığı konuşmalar güne damgasını vurdu.
Öğrenci evleriyle ilgili 'kızlı - erkekli' tartışması başladı.
10 Kasım'da Anıtkabir'i 1 milyon 89 bin 615 kişi ziyaret etti ve bir rekor kırıldı.
Uzun süredir gırtlak kanseriyle mücadele eden gazeteci Savaş Ay ile tiyatrocu Nejat Uygur hayatını kaybetti.

Aralık: Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu

Aralık ayına 17 Aralık'ta başlayan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu damgasını vurdu. Soruşturma kapsamında AKP hükümetinin bakanlarının adı yolsuzluğa karıştı. Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve eski İçişleri Bakanı Muammer Güler'in çocukları gözaltına alındı. Gözaltına alınan isimlerden Güler ve Çağlayan'ın oğlu tutuklandı, Bayraktar'ın oğlu serbest bırakıldı. işadamları, bürokratlar ve devlet memurları hakkında da kara para aklama, rüşvet ve altın kaçakçılığı suçlaması getirildi. Soruşturmayla ilintili olarak 3 bakan istifa ederken Bakanlar Kurulu'nda da büyük revizyon gerçekleşti ve 10 yeni isim girdi.
CHP Milletvekili Mustafa Balbay tahliye edildi. İzmir'deki askeri tersanede bakımı yapılan römorkör suya indirildiği sırada alabora olarak yan yattı ve 8'i asker 10 personel yaşamını yitirdi.

Sanat dünyasında yaşananlar

- Picasso'nun 'Le Reve' isimli tablosu 155 milyon dolara satılarak, bugüne kadar ABD'li bir koleksiyonerin satın aldığı en pahalı eser unvanını aldı.
- Fahrelnissa Zeid'ın 'Atom Patlaması ve Bitkisel Hayat' isimli tablosu 2 milyon 741 bin dolara satıldı. Zeid, Ortadoğu'nun en yüksek fiyatla satılan eserini resmeden kadın sanatçı unvanını kazandı.
- Dan Brown'ın 'Cehennem'i, ilk haftasında 369 bin kopya satarak bir rekora imza attı.
- 4 yıl süren protestolara rağmen tarihi Emek Sineması, kamuya ait olmasına rağmen yerine AVM yapılmak için özel inşaat firması Kamer tarafından yıkıldı.

2013'te dünyada yaşananlar

Haiyan Tayfunu: Filipinler'i 8 Kasım'da vuran tayfun 10 bin kişinin ölümüne neden oldu.
Bangladeş'te fabrika faciası: Başkent Daka'daki fabrika çöktü, 1100 işçi öldü.
NSA sızıntısı: ABD'li Edward Snowden, Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi'nin (NSA) tüm dünyayı gizlice nasıl izlediğini kanıtlayan belgeleri sızdırdı.
Mısır'da askeri darbe: Mısır'ın Genelkurmay Başkanı el Sisi komutasındaki Mısır Silahlı Kuvvetleri yönetime müdahale etti.
İran'ın nükleer anlaşması: İsviçre'nin Cenevre kentinde İran'la yürütülen nükleer müzakerelerde 24 Kasım'da anlaşma sağlandı.
Mavi Marmara için özür: İsrail Başbakanı Netanyahu 22 Mart'ta, Mavi Marmara baskını nedeniyle Türkiye'den özür dilediğini açıkladı.
Rusya'ya meteor düştü: Saatte 60 bin kilometre hızla hareket eden meteor Çelyabinsk'te patladı.
İngiltere kraliyet bebeği: İngiltere Prensi William ve eşi Düşes Kate'in oğulları George 22 Temmuz'da doğdu.
Curiosity Mars'ta su buldu: Mars'a gönderilen keşif robotu Curiosity su izine rastladı.
Tarihi değiştiren kemik bulundu: Bilim insanları 400 bin yıllık bir insan iskeletinde DNA buldu.
Yapay et: Hollanda'da üretilen yapay et 'tatsız' bulundu.
Kansere mucize tedavi: Bilim insanları, kanserle mücadele için 'immünoterapi'yi seçti.
Papa istifa etti: Papa 16. Benediktus, ilerleyen yaşını gerekçe göstererek istifa etti.
'Selfie' sözlüğe girdi: 'Telefonla kendi fotoğrafını çekmek' anlamına gelen 'Selfie' kelimesi Oxford sözlüğüne girdi.
Rusya'da Greenpeace krizi: Eylül ayında, Kuzey Buz Denizi'nde Rus Gazprom firmasına ait petrol platformunu protesto ettikten sonra tutuklanan Türk aktivist Gizem Akhan ve 29 Greenpeace aktivisti yıla damga vurdu. 63 gün tutuklu kalan Akhan Türkiye'ye döndü.
Boston maratonu saldırısı: Saldırıyı Çeçen Çarnayev kardeşler gerçekleştirdi.
Pistorius sevgilisini öldürdü: Güney Afrikalı paralimpik atlet Sevgililer Günü'nde sevgilisi Reeva'yı öldürdü.
İspanya'da tren kazası: 80 kişinin öldüğü olay ülkede son 40 yıldaki en büyük kaza oldu.
Kenya'da AVM baskını: Başkent Nairobi'deki alışveriş merkezinde meydana gelen silahlı saldırıda 67 kişi hayatını kaybetti.
------------------------------------
2013 yılı Türkiye için çok hareketli bir yıl oldu. Yıllardır devam eden Ergenekon ve Balyoz davaları karara bağlandı. Birçok sanığa çeşitli oranlarda hapis cezası verildi. 12 Eylül ile ilgili Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılandığı dava ise devam ediyor. İlk defa eski bir genelkurmay başkanı çok sayıda emekli ve muvazzaf subaylarla birlikte mahkum oldu.
28 Şubat’ta hükümete yönelik darbe girişimi ile ilgili de dava açıldı. Birçok operasyon yapıldı ve 103 kişi tutuklandı fakat her duruşmada birkaç kişi tahliye edildi. Geçtiğimiz günlerde görülen duruşmada ise kalan son sanıklar da tahliye edildi böylece davada tutuklu sanık kalmamış oldu.
2013’teki önemli gelişmelerden birisi ise Danıştay’ın avukatların başı açık olarak duruşmalara girmesini öngören yönetmeliğin ilgili maddesini iptal etmesiydi. Böylece avukatlar duruşmalara başörtüleri ile katılmaya başladı.
Öte yandan Türkçe dışında dil konuşan kişilere mahkemede anadilinde savunma hakkı verildi.
2013’te çözüm süreci sebebiyle çatışmalarda ölen asker haberi gelmedi fakat ülke genelinde çok sayıda bombalı saldırı gerçekleşti. Cilvegözü Sınır Kapısı ve Reyhanlı ilçe merkezindeki patlamalar ise bunların en önemlileriydi…
Demokratikleşme paketi ile kamuda çalışan kadın memurların başörtülü çalışmasına imkan tanındı ve ilkokullarda her sabah okutulan öğrenci andı kaldırıldı.
Asya ve Avrupa’yı denizaltından birbirine tünelle bağlayan Marmaray projesi tamamlanarak hizmete açıldı.
Yılın son ayını ise gündemi dershane tartışmaları ve 17 Aralık’ta yapılan yolsuzluk operasyonu meşgul etti. Hükümetin dershaneleri kapatarak özel okul veya akşam lisesine dönüştürmek istemesi Fethullah Gülen cemaatinin büyük tepkisini çekti.
17 Aralık’ta ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen 3 ayrı soruşturmada, aralarında işadamları, bürokrat ve memurların da bulunduğu çok sayıda kişiye yönelik "kara para aklama", "altın kaçakçılığı" ve "kamu görevlilerine rüşvet" iddiasıyla operasyon düzenlendi. Hükümet bu operasyonun uluslar arası bir tezgah ve hükümete yönelik bir komplo olduğunu savunurken Gülen cemaati ile dershane meselesinden sonra yeniden karşı karşıya geldi. Hükümetin emniyette yaptığı düzenlemeler cemaatin büyük tepkisini çekti.
2013 yılında Türkiye’de meydana gelen önemli olaylar şu şekilde:
Ocak 2013'ün önemli gelişmeleri şöyle: 
1 Ocak:
- Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı, Suriye tarafından 22 Haziran 2012'de düşürülen Türk askeri uçağında can veren Hava Pilot Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy'un ailesinin yaptığı suç duyurusu üzerine soruşturma başlattı.
2 Ocak:
- Eğitim-Bir-Sen yurt genelinde düzenlediği ''sivil itaatsizlik'' eylemi kapsamında bazı öğretmenler serbest kıyafetleriyle derse girdi.
KARADAYI 28 ŞUBAT'TAN SERBEST
3 Ocak:
- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında, savcılık sorgusunun ardından tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen, eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
ÖCALAN'LA GÖRÜŞMELER BAŞLADI
- BDP Batman Milletvekili Ayla Akat ile Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, İmralı'da hükümlü olan Abdullah Öcalan ile görüştü.
7 Ocak:
- ''Balyoz Planı'' davasına ilişkin kararını 21 Eylül 2012'de açıklayan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararının yazımını da bitirdi. Mahkemenin bin 435 sayfadan oluşan gerekçeli kararında, ''Tüm dijital belgelerin gerçek olduğu kanaatine varıldığı için bilirkişi heyeti oluşturulmadığı'' belirtildi. Kararda, ''Çetin Doğan liderliğindeki cunta yapılanması, darbe harekatını, ellerinde olmayan nedenlerle tamamlayamadı'' denildi.
- 28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklu bulunan emekli Orgeneral Çevik Bir, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis'in ölümüne ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında ''tanık'' sıfatıyla ifade verdi.
8 Ocak:
- Ege Denizi'nde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, Ege ve Marmara'da geniş bölgede hissedildi. Vatandaşlar arasında paniğe neden olan depremde, can ve mal kaybı olmadı. 
PARİS CİNAYETLERİ
16 Ocak:
- Paris'te öldürülen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Söylemez'in cenazeleri, THY'nin tarifeli seferiyle Diyarbakır'a getirildi.
- Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 2002 yılında 13 yaşındaki N.Ç'nin, iki kadın tarafından para karşılığı erkeklere pazarlandığı gerekçesiyle aralarında devlet memurlarının da bulunduğu 26 kişi ve küçük kızı pazarladıkları öne sürülen 2 kadın hakkında açılan davada, Yargıtay'ın ''kısmi bozma'' kararı üzerine yeniden karar verdi. Yerel Mahkeme, 26 sanıktan 25'ini 7 ile 9 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptırdı.
- Dünyaca ünlü Türk ressam Burhan Doğançay (84), İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
MEHMET ALİ BİRAND HAYATINI KAYBETTİ
17 Ocak: 
- Usta gazeteci-yazar Mehmet Ali Birand, 72 yaşında tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
- Anayasa Mahkemesi, MİT mensupları veya bazı kamu görevlileri hakkındaki ceza soruşturmalarını başbakan izni şartını yeniden düzenleyen 6278 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un iptal istemini reddetti.
18 Ocak
- Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Zirve Yayınevinde biri Alman uyruklu 3 kişinin boğazının kesilerek öldürülmesine ilişkin dava kapsamında, emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un da aralarında bulunduğu 4 kişinin tutuklanmasına karar verdi.
15 AVUKAT ÖRGÜTTEN TUTUKLANDI
- İstanbul, İzmir ve Ankara'nın da aralarında bulunduğu 7 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen DHKP-C'ye yönelik operasyonlarda, Halkın Hukuk Bürosu ve Çağdaş Hukukçular Derneğine bağlı 15'i avukat 85 kişi gözaltına alındı.
19 Ocak:
- Akademisyen Prof. Dr. Toktamış Ateş (69), bir süredir tedavi gördüğü İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinde organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. 
21 Ocak:
- Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara (71), İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede vefat etti.
- DHKP-C'ye yönelik operasyonda gözaltına alınan ve tutuklanma istemiyle hakimliğe sevk edilen şüpheli 9 avukat, ''silahlı terör örgütüne üye olma'' suçundan tutuklandı.
- Ölümü, ''Çaresizlik, son duyduğum azap olacak, ecelin parmakları nabzıma değdiğinde...'' dizeleriyle anlatan usta yazar İsmet Kür, 96 yaşında İstanbul'da hayatını kaybetti.
22 Ocak:
- Galatasaray Üniversitesinin Ortaköy'deki 142 yıllık tarihi binasında çıkan yangın itfaiyenin yaklaşık 4,5 saat süren müdahalesinin ardından söndürüldü
24 Ocak:
- Bakanlar Kurulu üyelerinde değişiklik yapıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşmesinin ardından yapılan yazılı açıklamayla duyurulan değişiklikle, İçişleri Bakanlığına AK Parti Mardin Milletvekili Muammer Güler, Kültür ve Turizm Bakanlığına AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve AK Parti Adana Milletvekili Ömer Çelik, Milli Eğitim Bakanlığına AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı, Sağlık Bakanlığına da AK Parti Edirne Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu getirildi.
- Mısır Çarşısında 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin davaya bakan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuksuz yargılanan sosyolog Pınar Selek'in ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Mahkeme, Selek hakkında yakalama kararı da çıkardı.
- Danıştay 8. Dairesi, Türkiye Barolar Birliğinin meslek kurallarında yer alan avukatların ''başları açık'' görev yapacaklarına ilişkin düzenlemenin yürütmesini durdurdu. Kararın ardından Avukat Şule Dağlı Gökkılıç, ilk kez başörtülü olarak, 25 Ocak'ta Kadıköy 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki bir davaya görevli avukat olarak katıldı.
31 Ocak:
- Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, belediye bünyesinde yapılan bazı ihalelere fesat karıştırıldığı ve kamu zararına neden olunduğu şikayeti üzerine başlatılan soruşturma kapsamında ifade verdi.
Şubat 2013
ABD ELÇİLİĞİNE BOMBALI SALDIRI
1 Şubat:
- ABD'nin Ankara Büyükelçiliği canlı bombanın hedefi oldu.
- Otoyol ve köprü geçişlerinde kullanılan Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) yerine Hızlı Geçiş Sistemi'ne (HGS) geçildi. KGS'ye göre yüzde 20 daha ucuza geçiş yapma imkanı sağlayan HGS, bugünden itibaren kullanılmaya başlandı.
SARAI SIERRA CİNAYETİ
2 Şubat: 
- Türkiye'ye 12 Ocak'ta gelen ve 24 Ocak'ta kayıp başvurusunda bulunulan, amatör fotoğrafçı ABD'li Sarai Sierra'nın (33), Sarayburnu sur kalıntılarında cesedi bulundu.
5 Şubat:
- Türkiye'nin NATO'dan talep ettiği patriot hava savunma sisteminin bir bölümünün Gaziantep'e nakli tamamlanarak, sistem devreye girdi.
- 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal, babasına ait saç örneğini, Özal'ın ölümüne ilişkin soruşturma yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına tutanak karşılığı verdiğini bildirdi.
CİLVEGÖZÜ PATLAMALARI
11 Şubat: 
- Cilvegözü Sınır Kapısı'nda bomba yüklü araç patlatıldı. Patlamada 3'ü Türk 10'u Suriyeli 13 kişi hayatını kaybetti, 13'ü ağır 28 kişi yaralandı. Ağır yaralı 1 Türk'ün daha sonra tedavi gördüğü hastanede vefat etmesiyle olayda 4'ü Türk 14 kişi hayatını kaybetmiş oldu. 
12 Şubat:
- Mersin'in Tarsus ilçesinde, sivil eğitim uçağının düşmesi sonucu uçak pilotu Murat Can öldü, öğrenci pilot adayı yaralandı.
15 Şubat:
- Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi, KESK üye ve yöneticisi 72 kişi hakkında, ''terör örgütü üyesi olmak'' suçlamasıyla açılan davada, 28 tutuklu sanıktan 6'sının tahliyelerine karar verdi.
17 Şubat
- Türkiye'nin ilk yerli araştırma gemisi TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi denize indirildi.
18 Şubat: 
- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, Bitlis'in 1993'teki ölümüne ilişkin yürüttüğü soruşturmada zaman aşımı süresi bugün doldu. Ancak henüz ''zaman aşımı nedeniyle kovuşturmaya yer olmadığına'' dair bir karar yazmayan savcılık, AİHM'nin bazı kararları çerçevesinde zaman aşımının uygulanmamasının mümkün olup olmadığını değerlendiriyor.
21 Şubat:
- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığ'nın yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık, tutuklandı, emekli Korgeneral Doğan Temel, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
- 13 Eylül 1980'de gözaltında alındıktan sonra kaybolan oğlu Cemil Kırbayır'ın bulunması için yıllardır mücadele eden ve kayıp yakınlarının sembolü olan ''Berfo Ana'' olarak tanınan Berfo Kırbayır, 105 yaşında İstanbul'daki evinde vefat etti.
- ''Ergenekon'' davasının tutuklu sanıklarından Sedat Peker, aynı davada gizli tanık olarak yer alan ''Poyraz''ı tehdit ettiği iddiasıyla tutuklu yargılandığı davanın ilk duruşmasında tahliye edildi.
22 Şubat:
- İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Enver Ören (74), bir süredir yoğun bakımda tedavi gördüğü Şişli Memorial Hastanesinde vefat etti.
İMRALI TUTANAKLARI SIZDIRILDI
28 Şubat:
- Çözüm sürecine ilişkin İmralı adasında Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmelerin tutanakları bir gazetede yer aldı.
Mart 2013'ün önemli gelişmeleri şöyle: 
3 Mart: 
- Gerçek adı Müslüm Akbaş olan ve seslendirdiği arabesk müzik eserleriyle hayranlarınca "Müslüm Baba" diye anılan sanatçı Müslüm Gürses (60), geçirdiği by-pass ameliyatının ardından 4 aydır yoğun bakımda bulunduğu hastanede hayatını kaybetti.
4 Mart:
- Türk-Yunan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin 2. toplantısı İstanbul'da yapıldı.
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Samaras ile İstanbul Ofisinde görüştü. Erdoğan, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, ''Kıbrıs'taki sıkıntıları da aşalım ve bu sorunu artık tarihe gömelim istiyoruz'' dedi.
10 Mart:
- Almanya'da Stuttgart yakınlarında bulunan Backnang kentindeki bir apartmanda sabaha karşı çıkan yangında 8 Türk vatandaşı öldü.
- Tiyatro ve sinema sanatçısı Metin Serezli, 79 yaşında İstanbul'da hayatını kaybetti.
11 Mart:
- Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki patlamayla ilgili olarak gözaltına alınan 5 zanlı, Adana Cumhuriyet Başsavcılığında ifadelerinin alınmasından sonra sevk edildikleri mahkemece tutuklandı.
13 Mart:
- PKK tarafından çeşitli tarihlerde kaçırılan 8 kamu görevlisi, serbest bırakıldı.
16 Mart:
- Adana İl Jandarma Komutanlığı tarafından Adana, Mersin ve Gaziantep'te yapılan operasyonda, PKK'ya ait uyuşturucunun satışı, adam öldürme, haraç, devleti zarara uğratma ve silahlı saldırı gibi suçları işlediği iddia edilen çetenin liderinin de aralarında bulunduğu 37 kişi gözaltına alındı. Bu operasyonla toplam 17 faili meçhul olayın aydınlatıldığı bildirildi.
19 Mart:
- AK Parti Genel Merkezine ve Adalet Bakanlığı binasına akşam saatlerinde silahlı saldırı düzenlendi.
- CHP'den istifa eden Adıyaman milletvekili Salih Fırat, AK Parti'ye katıldı.
ÖCALAN'IN SINIRDIŞINA ÇEKİLİN MESAJI OKUNDU
21 Mart:
- Diyarbakır'da Nevruz kutlamaları kapsamında Abdullah Öcalan'ın mesajı Türkçe ve Kürtçe okundu. Mesajda, PKK üyelerinin ülkeyi terk etmesi çağrısında bulunuldu. 
22 Mart:
- Başbakanlık, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmesinde Mavi Marmara baskını sebebiyle Türk halkından özür dilediğini, tazminat ödemeyi ve Gazze dahil Filistin topraklarına sivil halkın kullanacağı malların girişine ilişkin kısıtlamaları kaldırmayı kabul ettiğini bildirdi. 
- İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve bazı MİT görevlileri hakkındaki soruşturmada, kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiğini bildirdi. 
28 Mart:
- Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Gökçeada'da Rum azınlık okulunun açılması talebinin onaylandığını bildirdi.
29 Mart:
- İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi, işadamı Cem Uzan'a ''nitelikli zimmet'' suçundan 18 yıl 5 ay 20 gün hapis ve 4 milyar 404 milyon 721 bin lira adli para cezası verdi.
Nisan 2013: 
1 Nisan
- 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüne ilişkin soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, Özal'ın oğlu Ahmet Özal'ın bilgisine başvurdu. Ahmet Özal, ''Bazı eksik bilgiler var, savcı onu sordu. Bazı şeylerin bilgilerini verdim'' dedi.
AKİL ADAMLAR HEYETİ KURULDU
3 Nisan:
- Başbakanlık, "çözüm süreci"nde aktif rol üstlenecek 63 kişilik Akil İnsanlar Heyeti’ni belirledi.
19 Nisan:
- Genelkurmay Askeri Mahkemesi, Hakkari Çukurca'da 2009 yılında el yapımı patlayıcının infilakı sonucu 7 askerin şehit olmasına ilişkin davada, Tuğgeneral Zeki Es'i "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve 2 kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırdı.
20 Nisan:
- Eski başbakanlardan Adnan Menderes'in de avukatlığını yapan Burhan Apaydın,  89 yaşında İstanbul'da vefat etti.
22 Nisan:
- İsrail'in Mavi Marmara saldırısıyla ilgili Türkiye'den özür dilemesinin ardından, tazminat konusunda görüşmelerde bulunmak üzere İsrail'den bir heyet Ankara'ya geldi.
29 Nisan:
- "Susurluk" davasından hükümlü eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar,  tahliye edildi.
Mayıs 2013: 
1 Mayıs:
- 1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününde İstanbul savaş alanına döndü. Bazı sendika ve sivil toplum örgütlerinin Taksim Meydanında kutlama yapmasına, meydandaki inşaat çalışmaları gerekçe gösterilerek izin verilmedi. Taksim'e çıkmaya çalışan gruplara, polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Göstericiler polise taş ve şişe atarak karşılık verdi. 22 bin polisin görev yaptığı olaylarda, aralarında CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ve bazı polislerin de bulunduğu çok sayıda kişi yaralandı, 72 kişi gözaltına alındı. 
REYHANLI PATLAMALARI
11 Mayıs:
- Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde belediye ve postane binası önünde bomba yüklü iki araç, 5 dakika arayla patlatıldı. Patlamada 52 kişi hayatını kaybetti, 53 kişi yaralandı. 452 iş yeri, 62 araç, 11 kamu binası ve 293 konutta hasar oluştu.
13 Mayıs:
- 5'inci Ana Jet Üs Komutanlığına ait F-16/C uçağı, Amanos dağları bölgesinde düştü, pilot üsteğmen Hamza Gümüşsoy can verdi. 
15 Mayıs:
- Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Hrant Dink cinayeti davasında, sanıkların "silahlı terör örgütü" değil "suç işlemek amacıyla oluşturulan örgüt" üyesi olduklarına karar verdi.
16 Mayıs:
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD'yi ziyaret etti. Beyaz Saray'da askeri törenle karşılanan Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile basın toplantısı düzenledi.
23 Mayıs:
- Eski Olağanüstü Hal (OHAL) Bölge ve İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu, Sarıyer'deki evinde ölü bulundu.
GEZİ OLAYLARI BAŞLADI
27 Mayıs:
- İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Taksim'de yayalaştırma çalışmaları kapsamında ağaçları sökmesi üzerine bazı kişilerin başlattığı eylem, ülke gündemini uzun süre işgal edecek olayların başlamasına neden oldu. Gezi olayları başladı.
1 Haziran:
- Eylemcilerden 27 yaşındaki kaynak işçisi Ethem Sarısülük, Kızılay Güvenpark'taki gösteriler sırasında polisin açtığı ateş sonucu kafasından kurşunla vuruldu. Ağır yaralanan Sarısülük, hastaneye kaldırıldı.
2 Haziran:
- Bezmi Alem Valide Sultan Camisi'nde bulunan gönüllü doktor ve hemşirelerce müdahale edildi. Müdahale sırasında camiye ayakkabıyla girildiği ve içki içildiği iddiaları ortaya atıldı.
- İçişleri Bakanı Muammer Güler, Taksim Gezi Parkı ile ilgili 28 Mayıs'tan bugüne kadar 67 ilde yapılan 235 eylemde bin 730 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. 
3 Haziran:
- Türkiye genelinde devam eden gösterilerde ikinci ölüm ise Hatay'da yaşandı.
14 Haziran:
- Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 75'i tutuklu, 103 sanığı bulunan 28 Şubat davasında, MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan ve emekli Orgeneral Erdal Ceylanoğlu'nun da arasında bulunduğu 37 kişinin tahliyesine karar verdi.
15 Haziran:
- Taksim Gezi Parkı polisin müdahalesiyle boşaltıldı.
MİLLİ İRADEYE SAYGI MİTİNGLERİ
16 Haziran:
- AK Parti’nin "Milli İdareye Saygı" mitinglerinin ikincisi İstanbul Kazlıçeşme Meydanı’nda düzenlendi. Uluslararası medyanın Gezi Parkı protestolarını canlı yayınlamasını eleştiren Başbakan Erdoğan, "Uluslararası medya bunu da gizleyin olur mu” dedi. Uluslararası yayın kuruluşu CNN'nin, resmi internet sitesinde Kazlıçeşme’deki "Milli İradeye Saygı" mitinginden yüz binlerin yer aldığı bir kareyi "Türkiye'de hükümet karşıtı gösteriler" başlıklı fotoğraf galerisinde yer vermesi büyük tepki topladı.
28 Haziran:
- Lice ilçesinde karakol yapımına tepki gösteren çevre köylerden BDP'li grup ile güvenlik güçleri arasında çıkan arbedede 1 kişi öldü, 9 kişi yaralandı. 
- Trabzon'un Ayasofya Mahallesi'nde bulunan ve uzun süre müze olarak kullanılan Ayasofya, 52 yıl aradan sonra tekrar cami olarak hizmet vermeye başladı. 
Temmuz 2013
3 Temmuz:
-Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) kalkacağını, dershanelerin kapatılacağını açıkladı.
19 Temmuz:
- "Devrimci Karargah Örgütü" davasında tutuklu yargılanan eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, 15 yıl 3 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı.
22 Temmuz:
-İstanbul 6. İdare Mahkemesinin, Taksim Gezi Parkı'na Topçu Kışlası yapılmasına ilişkin davada verdiği yürütmeyi durdurma kararı, Kültür ve Turizm Bakanlığının itirazı üzerine Bölge İdare Mahkemesince oybirliği ile kaldırıldı.
OKULLARDA KIYAFET SERBEST
25 Temmuz:
-MEB, öğrencilerin kılık kıyafet yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı, okullardaki serbest kıyafet uygulamasında, velilerin yüzde 50'sinden fazlasının muvaffakatı alınarak okul kıyafetlerinin belirlenmesini kararlaştırdı. 
27 Temmuz:
-Somali'nin başkenti Mogadişu'da Türk Büyükelçiliğinin ek binasına düzenlenen bombalı saldırıda Amasya Emniyet Müdürlüğünde görevli özel harekat polisi Sinan Yılmaz can verdi, 3 polis memuru yaralandı.
30 Temmuz:
-Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'e "Bizim nazarımızda onbaşısın" diyen BDP Genel Başkanı Demirtaş'ın tazminat ödemesine hükmetti.
31 Temmuz:
-Askeri darbelere zemin hazırladığı iddia edilen Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesindeki değişikliğin de yer aldığı "Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Ağustos 2013
2 Ağustos:
-İngiltere'nin en önemli üniversitelerinden biri olan Cambridge'de yapımına başlanacak camiye ekonomik destek sağlamak için Türkiye'ye gelen Cambridge Cami Projesi heyeti ve heyette yer alan İngiliz sanatçı Yusuf İslam, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü.
-Yazar, şair ve edebiyatçı Mustafa Miyasoğlu (67) tedavi gördüğü hastanede vefat etti. 
ERGENEKON'DA KARAR AÇIKLANDI
5 Ağustos:
-Ergenekon davasında karar açıklandı. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi içerisinde oluşturulan salonda görülen 321. duruşmada, 6 yıl 2 ay süren Ergenekon Davası'nda karar çıktı.
-Emekli Büyükelçi İnal Batu (77) öldü.
RABİA GÖSTERİLERİ
14 Ağustos:
-Yurt genelinde sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliamı protesto etti.
15 Ağustos:
-Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, katıldığı "Uluslararası Hacı Bektaş-ı Veli Anma Kültür ve Sanat Etkinlikleri"ndeki konuşmasının ardından kürsüden inerek protokoldeki yerine geçerken Hüseyin Satı isimli bir kişinin saldırı girişimine maruz kaldı.
30 Ağustos:
-Zafer Bayramı Resepsiyonu'na ilk kez Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ev sahipliği yaptı. Köşk'teki resepsiyona muhalefet liderleri Kemal Kılıçdaroğlu ve Devlet Bahçeli katılmadı.
Eylül 2013
1 Eylül:
-Anadolu Ajansı Kürtçe haber yayına başladı
9 Eylül:
-Alkollü içkilerin 22.00-06.00 saatleri arasında perakende  satışının yapılamayacağına ilişkin düzenleme yürürlüğe girdi.
-CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu ve İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, Mısır makamlarının daveti üzerine 2 günlük ziyaret için bu ülkeye gitti.
10 Eylül:
-Hatay'ın Armutlu Mahallesi'nde düzenlenen protestolara katılan Ahmet Atakan (22), bir binanın çatısından düşerek hayatını kaybetti.
-Diyarbakır'da tarihi Surp Giragos Ermeni Kilisesi'nde "Kilise İsmi" ayini düzenlendi.
13 Eylül:
-Darphanede 8 Temmuz’da başlayan grev sona erdi. 
16 Eylül:
-Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde 1951'de kurulan ve 1964'te kurucusunun isteğiyle kapatılan Özel Gökçeada Rum İlkokulunda, yarım asır sonra yeniden ders zili çaldı.
SURİYE'YE AİT HELİKOPTER DÜŞÜRÜLDÜ
-Suriye'ye yönelik angajman kuralları uygulandı. Sınır ihlali yapan M-17 tipi Suriye helikopteri TSK tarafından düşürüldü.
18 Eylül:
-Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) Vahide Yalçın adlı kızdan başörtüsünü çıkartmasını istedikleri öne sürülen 3 kişinin "görevi kötüye kullanmak" suçundan yargılanmasına başlandı.
20 Eylül:
-Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığına ortam dinleme cihazı adı verilen ve kamuoyunda "böcek" olarak tabir edilen cihazların yerleştirildiği iddiası üzerine yapılan operasyonda bazı bürokratlar ile "böcekleri" yerleştirdiği öne sürülen Fatma A. ve Azime D.'nin de aralarında bulunduğu 12 kişi gözaltına alındı.
18 PKK'LI FİRAR ETTİ
25 Eylül:
-Bingöl M Tipi Ceza İnfaz Kurumundan aralarında PKK mensuplarının da bulunduğu 18 tutuklu ve hükümlü tünel kazarak firar etti. 
27 Eylül:
-28 Şubat davasında mağdur-müşteki sıfatıyla 27 Eylül'de İstanbul'da ifade veren eski Fazilet Partisi Milletvekili Merve Kavakçı, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'den şikayetçi oldu.
-Sinema ve tiyatro sanatçısı Tuncel Kurtiz (77), öldü. 
28 Eylül:
-"Şu Çılgın Türkler" kitabının yazarı Turgut Özakman (89), tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. 
-Ankara'nın Elmadağ ilçesinde bulunan roket fabrikasında atık malzemelerin imhası sırasında meydana gelen patlamada 2'si ağır 4 kişi yaralandı.
DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ AÇIKLANDI
30 Eylül:
-Demokratikleşme Paketi açıklandı
​-Maltepe'de protesto eylemi yapan gruptakilere silahla ateş edilmesi sonucu 1 kişi öldü 4 kişi yaralandı.
Ekim 2013
7 Ekim:
-Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Vakıflar Meclisi'nin oybirliğiyle Mor Gabriel Manastırına ait arazinin iadesi yönünde karar verdiğini, bundan sonraki süreçte vakfın tapudan söz konusu 12 parselin tescilini yaptırabileceğini açıkladı.
KAMUDA BAŞÖRTÜSÜ SERBEST
8 Ekim:
-Kamuda başörtüsü serbest oldu, öğrenci andı kalktı. 
-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal ile görüştü. 
9 Ekim:
-ABD'de çeşitli üniversitelerde öğretim üyesi olarak görev yapan ve 27 yaşında "Türkiye'nin en genç ikinci profesörü" unvanına sahip olan Prof. Nurettin Uzunoğlu (74)  İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede vefat etti. 
TÜRKİYE'DE DARBE GİRİŞİMİNE İLK CEZALAR
10 Ekim:
- Balyoz Davası'nda Yargıtay kararını verdi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Balyoz Planı Davası'nda, aralarında emekli orgeneraller Çetin Doğan, Halil İbrahim Fırtına, Ergin Saygun, Engin Alan, Bilgin Balanlı ve emekli Oramiral Özden Örnek'in de bulunduğu 237 sanık hakkındaki mahkumiyet hükümlerini onadı.
-MHP'li Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, kesin ihraç istemiyle tedbirli olarak disiplin kuruluna sevk edildi.
LÜBNAN'DAKİ REHİN TÜRK PİLOTLAR SERBEST
19 Ekim:
-Lübnan'da serbest bırakılan Türk pilotlar Murat Akpınar ile Murat Ağca İstanbul'a geldi ve sevdikleriyle kucaklaştı. Pilotlar, İstanbul'da Başbakan Erdoğan ile aileleri tarafından karşılandı.
23 Ekim:
-TBMM'de başörtülü milletvekiline "yeşil ışık" yakıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Herhangi bir içtüzük değişikliğine gerek yok. Şartlar buna müsaittir ve başörtülü olarak milletin seçtiği vekiller parlamentoda görev ifa edebilirler. AK Parti olarak da bu konuda tavrımız çok açıktır, nettir. Başından beri destekliyoruz, desteklemeye de devam edeceğiz" dedi.
-Hrant Dink cinayeti davasında hakkında yakalama kararı çıkartılan sanıklardan Erhan Tuncel İstanbul'da yakalandı.
25 Ekim:
-Askerlik süresinin 1 Ocak 2014'ten itibaren geçerli olmak üzere, silah altındaki yükümlüleri de kapsayacak şekilde, erbaş ve erler için 15 aydan 12 aya indirilmesine dair karar Resmi Gazete'de yayımlandı.
-12 Eylül Davası'nda Cumhuriyet Savcısı, sanıklar Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın, TCK'nın "devlet kuvvetleri aleyhine cürümler" başlıklı 146. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmalarını istedi.
KÖŞK'TEN AHMET KAYA'YA ÖDÜL
28 Ekim:
-Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, müzik alanında Ahmet Kaya'ya verildi.
MARMARAY AÇILDI
29 Ekim:
-Marmaray, Pekin ile Londra'yı birleştirdi. Asya ile Avrupa arasında, denizin altından kesintisiz demiryolu ulaşımını sağlayacak, dünyanın alanındaki önemli projelerinden Marmaray törenle açıldı.
31 Ekim:
-Türkiye'yi Eurovision'da Kürtçe şarkıyla temsil etmek isteyen Diyarbakır Kültür Turizm ve Musiki Derneği, TRT Genel Müdürlüğüne başvurdu.
4 Kasım:
-Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, "ceza infaz kurumları ile denetimli serbestlik müdürlüklerinde görev yapan personelden isteyenlerin, başörtüsü takarak çalışabileceğini", bununla birlikte "resmi üniforma giyen personelin başörtüsünün, üniformaya uyumlu olacağını ve kapalı ortamlar dışında başörtüsü üzerine kep takılacağını" bildirdi.
7 Kasım:
-Diyarbakır'da valilik binası yakınında yer alan "Ne Mutlu Türküm Diyene" yazısı bulunan tabelanın kaldırılması bazı sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlarca memnuniyetle karşılandı. 
DİYARBAKIR'DA TARİHİ BULUŞMA
16 Kasım:
-Başbakan Erdoğan, Diyarbakır'a gitti. Başbakan Erdoğan'ın davetiyle Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ve Kürt sanatçı Şivan Perwer Habur Sınır Kapısı üzerinden Türkiye'ye giriş yaptı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile bir araya geldi.
18 Kasım:
-Tiyatro sanatçısı Nejat Uygur (86), bir süredir tedavi gördüğü hastanede öldü.
-Gazeteci, yazar ve araştırmacı Aytunç Altındal (68), kanser hastalığı sonucu vefat etti.  
KIRMIZI HALI DÖNEMİ BİTTİ
22 Kasım:
Başbakanlık genelgesiyle karşılama ve uğurlama törenleri ile temel atma, açılış ve benzeri törenlerde kırmızı halı serilmesi uygulamasına son verildi.
30 Kasım:
-CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD'ye gitti
Aralık 2013
1 Aralık:
-İçişleri Bakanlığı, günübirlik kiraya verilen evler ve apart dairelerin kayıt altına alınıp vergiye tabi tutulmasını amaçlayan genelgeyi valiliklere gönderdi. 
5 Aralık:
-CHP Milletvekili Balbay tahliye edildi. 
10 Aralık:
-F klavye kullanımına ilişkin Başbakanlık genelgesi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kamu kurum ve kuruluşlarınca alım süreci başlatılmış olanlar dışında temin edilecek tüm bilgisayarların F klavyeli olması ve halen kullanımda olanların da 2017 yılı sonuna kadar F klavyeye dönüştürülmesi sağlanacak.
12 Aralık:
-28 Şubat dönemine ilişkin 103 sanığın yargılandığı davanın Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki 48'inci duruşması yapıldı. Savunmasını yapan dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, "28 Şubat süreci, bazı çevrelerce söylendiği gibi bir darbe süreci asla değildir" dedi.
14 Aralık:
-27 Mayıs darbesi döneminde Demokrat Partililerin (DP) yargılandığı Yassıada'nın adı ''Demokrasi ve Özgürlükler Adası'' olarak değiştirildi. 
-28 Şubat davası sanığı emekli orgeneral Teoman Koman (77), tedavi gördüğü GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesinde hayatını kaybetti. 
16 Aralık:
-Diyarbakır 5. ve 6. Ağır Ceza Mahkemesi, BDP'li tutuklu milletvekilleri Selma Irmak (Şırnak), Faysal Sarıyıldız (Şırnak), İbrahim Ayhan (Şanlıurfa), Gülser Yıldırım (Mardin) ve Kemal Aktaş'ın (Van) tahliye istemini reddetti.
17 ARALIK OPERASYONLARI
17 Aralık:
-İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen 3 ayrı soruşturmada, aralarında iş adamları, bürokrat ve memurların da bulunduğu çok sayıda kişiye yönelik "kara para aklama", "altın kaçakçılığı" ve "kamu görevlilerine rüşvet" iddiasıyla operasyon düzenlendi. 
-Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde görev uçuşu gerçekleştiren askeri helikopter, yüksek gerilim hattı tellerine takılarak düştü. Helikopterde bulunan Kara Pilot Binbaşı Ahmet Duman, Kara Pilot Üsteğmen Emre Acar, Teknisyen Kıdemli Başçavuş Erdinç Salkım ve Teknisyen Başçavuş Hüseyin Uluçeşme can verdi.
AK PARTİ'DEN İSTİFALAR 
- İstanbul Milletvekili Hakan Şükür istifa etti. Şükür'den Ertuğrul Günay, İdris Bal, Erdal Kalkan, İdris Naim Şahin ve Hami Yıldırım da Ak Parti'den istifa etti.
-28 Şubat davasında mahkeme, emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ile eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün de aralarında bulunduğu 7 sanığın, duruşmalardan vareste tutulmasına karar verdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder



/*-----3 sütun değil 4 sütun istiyorum diyenlere-----*/

Türkiye'de 2013'e damgasını vuran olaylar


Türkiye'de 2013'e damgasını vuran olaylar

2013'e damga vuran Haziran ayı Taksim Gezi Parkı protestolarının kitleselleştiği, polis şiddeti ve protestoların dozunun arttığı bir ay oldu



2013 yılında Türkiye ve dünyada birçok önemli gelişmeler ve olaylar yaşandı. Türkiye için yıla damgasını vuran gelişme ise Taksim Gezi Parkı olaylarıyla başlayan süreçti. Parktaki ağaçların sökülmesini protesto amacıyla Mayıs ayının son gününde başlayan gösteri yurt geneline yayıldı. Türkiye dışında da ses getiren olaylar, bütün bir yılı etkisi altına aldı.
İşte Milliyet'in derlediği 2013 almanağından, Türkiye ve dünyada yılın olayları:

Ocak: Ustalara veda

Türkiye ocak ayında basın, sanat ve edebiyat dünyasının önemli isimlerini sonsuzluğa uğurladı.
Şarkıcı Şenay Yüzbaşıoğlu, edebiyatçı Metin Kaçan, dünyaca ünlü Türk ressam Burhan Doğançay, usta gazeteci Mehmet Ali Birand, 'Deprem dede' lakaplı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, yazar İsmet Kür ve sanatçı Ferdi Özbeğen'in ölüm haberleri ocak ayında peş peşe geldi.
Yine ocak ayı içinde avukatlar için başörtüsü yasağı kalktı.
Çözüm süreci kapsamında BDP Heyeti ilk kez İmralı'da Abdullah Öcalan'la görüştü.



Şubat: Amerikalı Sierra cinayeti

Ankara'da ABD Konsolosluğu'ndaki canlı bomba saldırısı Şubat ayına damga vurdu.
İstanbul Zeytinburnu'nda bulunan ABD'li Sarai Sierra cinayeti Türkiye gündeminden uzun süre düşmedi.
Cumartesi annelerinin simgeleşen ismi Berfo Ana'yı (105) da yine bu ay kaybettik.
Ay içerisinde Milliyet'te Namık Durukan imzası ve 'İmralı tutanakları' başlığıyla yayınlanan haber Türkiye'nin gündemini belirledi.

Mart: Öcalan'ın 'çekilin' çağrısı

Mart ayına damga vuran en önemli olay Diyarbakır'da yapılan Nevruz Şenliği'nde Abdullah Öcalan'ın mesajının Türkçe ve Kürtçe olarak okunması ve Öcalan'ın PKK'ya yaptığı 'çekilin' çağrısı oldu.
Bu çerçevede PKK'nın kaçırdığı 8 kamu görevlisi Kuzey Irak'a giden bir heyet tarafından Türkiye'ye getirildi.
Geçirdiği kalp ameliyatının ardından uzun süre yoğun bakımda kalan Müslüm Gürses'in ölümü hayranlarını üzüntüye boğdu.
Tiyatrocu Metin Serezli de Mart ayında yaşamını yitirdi.

Nisan: Akil insanlar

Nisan ayının birinci gündem maddesi 63 kişilik Akil İnsanlar Heyeti'nin açıklanması ve 9'ar kişilik grupların 7 bölgede ziyaretlere başlaması oldu.
İsrail, Mavi Marmara saldırısıyla ilgili Türkiye'den özür diledi ve tazminat görüşmeleri başlatıldı.
Susurluk davasından hükümlü eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, denetimli serbestlik çerçevesinde 1 yıl tutuklu bulunduğu cezaevinden tahliye edildi.
Piyanist ve besteci Fazıl Say hakkında dini değerleri aşağıladığı iddiasıyla açılan davada 10 ay hapis ile cezalandırılması kararı çıktı. Hüküm 5 yıllık denetimli serbestlik şartıyla geri bırakıldı.

Mayıs: Reyhanlı ve Gezi

Mayısta Türkiye tarihinin en kanlı terör eylemlerinden biri gerçeklişti. Hatay Reyhanlı'da belediye önünde patlatılan bomba yüklü iki araç nedeniyle 52 kişi yaşamını yitirdi.
Mayıs ayının son günü ise Taksim Gezi Parkı'nda ağaçların sökülmesini protesto ile başlayan Türkiye geneline yayılan kitlesel olayların fitili ateşlendi. Çevik Kuvvet'in 30 Mayıs'ta Gezi Parkı'nda eylem yapan protestoculara müdahalesiyle başlayan olaylar yaz sonuna kadar sürdü.

Haziran: Gezi Parkı olayları



Haziran ayı Taksim Gezi Parkı protestolarının kitleselleştiği, polis şiddeti ve protestoların dozunun arttığı bir ay oldu. Eylemcilerden 27 yaşındaki kaynak işçisi Ethem Sarısülük, Kızılay Güvenpark'taki gösteriler sırasında polisin açtığı ateş sonucu kafasından kurşunla vurularak yaşamını yitirdi.
Ataşehir'de ise bir sürücünün otomobiliyle protestocuların arasına dalması sonucu Mehmet Ayvalıtaş yaşamını yitirdi. Eskişehir'de de 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz, sopalı saldırıya uğradı. Kafasına aldığı darbeler nedeniyle 38 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren Korkmaz'ın dövüldüğü ana ilişkin güvenlik kameraları görüntüleri ülke genelinde tepkilerin artmasına neden oldu.
Hatay'daki protestolar sırasında da Abdullah Cömert, kafasına aldığı darbe sonucu hayatını kaybetti. Adli Tıp Kurumu, Cömert'in, gaz fişeğinin kafasına isabet etmesi sonucu beyin kanaması nedeniyle hayatını kaybettiğini belirledi.
İstanbul 6. İdare Mahkemesi, Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneğinin açtığı davada, belediyenin projesinin yürütmesini durdurduğunu açıkladı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da Gezi Parkı'nda AVM projesinden vazgeçildiğini ve buraya bir kent müzesi yapılmasının düşünüldüğünü açıkladı.
Protestolar devam ederken, Okmeydanı'nda evinden ekmek almaya çıkan 16 yaşındaki Berkin Elvan, gaz bombasının kafasına isabet etmesi sonucu ağır yaralandı.
Diyarbakır'ın Lice ilçesinde karakol yapımına tepki gösteren çevre köylerden BDP'li grup ile güvenlik güçleri arasında çıkan arbedede Medeni Yıldırım öldü.

Temmuz: 5. yüz nakli

Gezi Parkı eylemlerinin etkisi devam etti, birçok ilde eylemlere katılan kişilerle ilgili kimlik tespitleri ve gözaltılar yapılmaya başlandı. Türkiye'nin 5'inci yüz nakli ameliyatı, Akdeniz Üniversitesi'nde yapıldı.
Muğla'da beyin ölümü gerçekleşen Polonyalı turist Andrzej Kucza'nın yüzü ve çenesi, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan başkanlığındaki ekip tarafından, 1 yıldır nakil bekleyen 26 yaşındaki Recep Sert'e nakledildi.

Ağustos: Ergenekon davası

Başbakan Erdoğan Başkanlığı'nda toplanan Yüksek Askeri Şura'da, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yeni komuta kademesi belirlendi. Öcalan'ın avukatlarının, 'yeniden yargılanma' ve 'cezasının infazının durdurulması' talebiyle yaptıkları başvuru Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nce reddedildi. Yıllarca süren Ergenekon davasında karar açıklandı. Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ müebbet hapis cezasına mahkum edilirken CHP milletvekili Mustafa Ali Balbay toplam 34 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. CHP Milletvekili Mehmet Haberal ise cezası açıklandıktan sonra tahliye edildi.

Eylül: Suriye ile helikopter krizi

Eylül ayına damga vuran olay Türkiye'nin sınır ihlali yapan bir Suriye helikopterini düşürmesi oldu. M-17 tipi Suriye helikopteri TSK tarafından düşürüldü.
Hükümet Eylül ayı sonunda Demokratikleşme Paketi'ni açıkladı. Bingöl M Tipi Ceza İnfaz Kurumundan aralarında terör örgütü mensuplarının da bulunduğu 18 tutuklu ve hükümlü tünel kazarak firar etti. Firariler ertesi gün kırsalda yakalandı.
Alkollü içkilerin 22.00 - 06.00 saatleri arasında perakende satışını yasaklayan düzenleme yürürlüğe girdi. Sinema ve tiyatro sanatçısı Tuncel Kurtiz vefat etti. Kurtiz'in ölümü büyük bir üzüntü yarattı. 'Şu Çılgın Türkler' kitabının yazarı Turgut Özakman da hayatını kaybetti.

Ekim: Maramaray açıldı

Ekim ayında kamuda başörtüsü yasağı ve okullarda Andımız uygulaması kalktı. İstanbul'da iki kıtayı denizin altından birleştiren Marmaray projesi 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda açıldı.
Kamuoyunu uzun süre meşgul eden Münevver Karabulut cinayetiyle ilgili davada rekor tazminat kararı çıktı. Garipoğlu ailesinin 37 bin 500 lira maddi, 1 milyon 250 bin lira manevi tazminat ödemesine karar verildi.
Gölcük'te bayram tatilinde Hatay'a giden annesi tarafından evde bırakılan bebek öldü.
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Ahmet Kaya'ya verildi.

Kasım: Kızlı - Erkekli evlere denetim tartışması

Kamuda başörtüsü yasağının kalkmasıyla AKP milletvekilleri Meclis'e başörtüleriyle geldi. Meclis'te grubu bulunan partilerin kadın milletvekillerinin yaptığı konuşmalar güne damgasını vurdu.
Öğrenci evleriyle ilgili 'kızlı - erkekli' tartışması başladı.
10 Kasım'da Anıtkabir'i 1 milyon 89 bin 615 kişi ziyaret etti ve bir rekor kırıldı.
Uzun süredir gırtlak kanseriyle mücadele eden gazeteci Savaş Ay ile tiyatrocu Nejat Uygur hayatını kaybetti.

Aralık: Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu

Aralık ayına 17 Aralık'ta başlayan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu damgasını vurdu. Soruşturma kapsamında AKP hükümetinin bakanlarının adı yolsuzluğa karıştı. Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve eski İçişleri Bakanı Muammer Güler'in çocukları gözaltına alındı. Gözaltına alınan isimlerden Güler ve Çağlayan'ın oğlu tutuklandı, Bayraktar'ın oğlu serbest bırakıldı. işadamları, bürokratlar ve devlet memurları hakkında da kara para aklama, rüşvet ve altın kaçakçılığı suçlaması getirildi. Soruşturmayla ilintili olarak 3 bakan istifa ederken Bakanlar Kurulu'nda da büyük revizyon gerçekleşti ve 10 yeni isim girdi.
CHP Milletvekili Mustafa Balbay tahliye edildi. İzmir'deki askeri tersanede bakımı yapılan römorkör suya indirildiği sırada alabora olarak yan yattı ve 8'i asker 10 personel yaşamını yitirdi.

Sanat dünyasında yaşananlar

- Picasso'nun 'Le Reve' isimli tablosu 155 milyon dolara satılarak, bugüne kadar ABD'li bir koleksiyonerin satın aldığı en pahalı eser unvanını aldı.
- Fahrelnissa Zeid'ın 'Atom Patlaması ve Bitkisel Hayat' isimli tablosu 2 milyon 741 bin dolara satıldı. Zeid, Ortadoğu'nun en yüksek fiyatla satılan eserini resmeden kadın sanatçı unvanını kazandı.
- Dan Brown'ın 'Cehennem'i, ilk haftasında 369 bin kopya satarak bir rekora imza attı.
- 4 yıl süren protestolara rağmen tarihi Emek Sineması, kamuya ait olmasına rağmen yerine AVM yapılmak için özel inşaat firması Kamer tarafından yıkıldı.

2013'te dünyada yaşananlar

Haiyan Tayfunu: Filipinler'i 8 Kasım'da vuran tayfun 10 bin kişinin ölümüne neden oldu.
Bangladeş'te fabrika faciası: Başkent Daka'daki fabrika çöktü, 1100 işçi öldü.
NSA sızıntısı: ABD'li Edward Snowden, Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi'nin (NSA) tüm dünyayı gizlice nasıl izlediğini kanıtlayan belgeleri sızdırdı.
Mısır'da askeri darbe: Mısır'ın Genelkurmay Başkanı el Sisi komutasındaki Mısır Silahlı Kuvvetleri yönetime müdahale etti.
İran'ın nükleer anlaşması: İsviçre'nin Cenevre kentinde İran'la yürütülen nükleer müzakerelerde 24 Kasım'da anlaşma sağlandı.
Mavi Marmara için özür: İsrail Başbakanı Netanyahu 22 Mart'ta, Mavi Marmara baskını nedeniyle Türkiye'den özür dilediğini açıkladı.
Rusya'ya meteor düştü: Saatte 60 bin kilometre hızla hareket eden meteor Çelyabinsk'te patladı.
İngiltere kraliyet bebeği: İngiltere Prensi William ve eşi Düşes Kate'in oğulları George 22 Temmuz'da doğdu.
Curiosity Mars'ta su buldu: Mars'a gönderilen keşif robotu Curiosity su izine rastladı.
Tarihi değiştiren kemik bulundu: Bilim insanları 400 bin yıllık bir insan iskeletinde DNA buldu.
Yapay et: Hollanda'da üretilen yapay et 'tatsız' bulundu.
Kansere mucize tedavi: Bilim insanları, kanserle mücadele için 'immünoterapi'yi seçti.
Papa istifa etti: Papa 16. Benediktus, ilerleyen yaşını gerekçe göstererek istifa etti.
'Selfie' sözlüğe girdi: 'Telefonla kendi fotoğrafını çekmek' anlamına gelen 'Selfie' kelimesi Oxford sözlüğüne girdi.
Rusya'da Greenpeace krizi: Eylül ayında, Kuzey Buz Denizi'nde Rus Gazprom firmasına ait petrol platformunu protesto ettikten sonra tutuklanan Türk aktivist Gizem Akhan ve 29 Greenpeace aktivisti yıla damga vurdu. 63 gün tutuklu kalan Akhan Türkiye'ye döndü.
Boston maratonu saldırısı: Saldırıyı Çeçen Çarnayev kardeşler gerçekleştirdi.
Pistorius sevgilisini öldürdü: Güney Afrikalı paralimpik atlet Sevgililer Günü'nde sevgilisi Reeva'yı öldürdü.
İspanya'da tren kazası: 80 kişinin öldüğü olay ülkede son 40 yıldaki en büyük kaza oldu.
Kenya'da AVM baskını: Başkent Nairobi'deki alışveriş merkezinde meydana gelen silahlı saldırıda 67 kişi hayatını kaybetti.
------------------------------------
2013 yılı Türkiye için çok hareketli bir yıl oldu. Yıllardır devam eden Ergenekon ve Balyoz davaları karara bağlandı. Birçok sanığa çeşitli oranlarda hapis cezası verildi. 12 Eylül ile ilgili Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılandığı dava ise devam ediyor. İlk defa eski bir genelkurmay başkanı çok sayıda emekli ve muvazzaf subaylarla birlikte mahkum oldu.
28 Şubat’ta hükümete yönelik darbe girişimi ile ilgili de dava açıldı. Birçok operasyon yapıldı ve 103 kişi tutuklandı fakat her duruşmada birkaç kişi tahliye edildi. Geçtiğimiz günlerde görülen duruşmada ise kalan son sanıklar da tahliye edildi böylece davada tutuklu sanık kalmamış oldu.
2013’teki önemli gelişmelerden birisi ise Danıştay’ın avukatların başı açık olarak duruşmalara girmesini öngören yönetmeliğin ilgili maddesini iptal etmesiydi. Böylece avukatlar duruşmalara başörtüleri ile katılmaya başladı.
Öte yandan Türkçe dışında dil konuşan kişilere mahkemede anadilinde savunma hakkı verildi.
2013’te çözüm süreci sebebiyle çatışmalarda ölen asker haberi gelmedi fakat ülke genelinde çok sayıda bombalı saldırı gerçekleşti. Cilvegözü Sınır Kapısı ve Reyhanlı ilçe merkezindeki patlamalar ise bunların en önemlileriydi…
Demokratikleşme paketi ile kamuda çalışan kadın memurların başörtülü çalışmasına imkan tanındı ve ilkokullarda her sabah okutulan öğrenci andı kaldırıldı.
Asya ve Avrupa’yı denizaltından birbirine tünelle bağlayan Marmaray projesi tamamlanarak hizmete açıldı.
Yılın son ayını ise gündemi dershane tartışmaları ve 17 Aralık’ta yapılan yolsuzluk operasyonu meşgul etti. Hükümetin dershaneleri kapatarak özel okul veya akşam lisesine dönüştürmek istemesi Fethullah Gülen cemaatinin büyük tepkisini çekti.
17 Aralık’ta ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen 3 ayrı soruşturmada, aralarında işadamları, bürokrat ve memurların da bulunduğu çok sayıda kişiye yönelik "kara para aklama", "altın kaçakçılığı" ve "kamu görevlilerine rüşvet" iddiasıyla operasyon düzenlendi. Hükümet bu operasyonun uluslar arası bir tezgah ve hükümete yönelik bir komplo olduğunu savunurken Gülen cemaati ile dershane meselesinden sonra yeniden karşı karşıya geldi. Hükümetin emniyette yaptığı düzenlemeler cemaatin büyük tepkisini çekti.
2013 yılında Türkiye’de meydana gelen önemli olaylar şu şekilde:
Ocak 2013'ün önemli gelişmeleri şöyle: 
1 Ocak:
- Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı, Suriye tarafından 22 Haziran 2012'de düşürülen Türk askeri uçağında can veren Hava Pilot Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy'un ailesinin yaptığı suç duyurusu üzerine soruşturma başlattı.
2 Ocak:
- Eğitim-Bir-Sen yurt genelinde düzenlediği ''sivil itaatsizlik'' eylemi kapsamında bazı öğretmenler serbest kıyafetleriyle derse girdi.
KARADAYI 28 ŞUBAT'TAN SERBEST
3 Ocak:
- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında, savcılık sorgusunun ardından tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen, eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
ÖCALAN'LA GÖRÜŞMELER BAŞLADI
- BDP Batman Milletvekili Ayla Akat ile Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, İmralı'da hükümlü olan Abdullah Öcalan ile görüştü.
7 Ocak:
- ''Balyoz Planı'' davasına ilişkin kararını 21 Eylül 2012'de açıklayan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararının yazımını da bitirdi. Mahkemenin bin 435 sayfadan oluşan gerekçeli kararında, ''Tüm dijital belgelerin gerçek olduğu kanaatine varıldığı için bilirkişi heyeti oluşturulmadığı'' belirtildi. Kararda, ''Çetin Doğan liderliğindeki cunta yapılanması, darbe harekatını, ellerinde olmayan nedenlerle tamamlayamadı'' denildi.
- 28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklu bulunan emekli Orgeneral Çevik Bir, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis'in ölümüne ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında ''tanık'' sıfatıyla ifade verdi.
8 Ocak:
- Ege Denizi'nde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, Ege ve Marmara'da geniş bölgede hissedildi. Vatandaşlar arasında paniğe neden olan depremde, can ve mal kaybı olmadı. 
PARİS CİNAYETLERİ
16 Ocak:
- Paris'te öldürülen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Söylemez'in cenazeleri, THY'nin tarifeli seferiyle Diyarbakır'a getirildi.
- Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 2002 yılında 13 yaşındaki N.Ç'nin, iki kadın tarafından para karşılığı erkeklere pazarlandığı gerekçesiyle aralarında devlet memurlarının da bulunduğu 26 kişi ve küçük kızı pazarladıkları öne sürülen 2 kadın hakkında açılan davada, Yargıtay'ın ''kısmi bozma'' kararı üzerine yeniden karar verdi. Yerel Mahkeme, 26 sanıktan 25'ini 7 ile 9 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptırdı.
- Dünyaca ünlü Türk ressam Burhan Doğançay (84), İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
MEHMET ALİ BİRAND HAYATINI KAYBETTİ
17 Ocak: 
- Usta gazeteci-yazar Mehmet Ali Birand, 72 yaşında tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
- Anayasa Mahkemesi, MİT mensupları veya bazı kamu görevlileri hakkındaki ceza soruşturmalarını başbakan izni şartını yeniden düzenleyen 6278 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un iptal istemini reddetti.
18 Ocak
- Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Zirve Yayınevinde biri Alman uyruklu 3 kişinin boğazının kesilerek öldürülmesine ilişkin dava kapsamında, emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un da aralarında bulunduğu 4 kişinin tutuklanmasına karar verdi.
15 AVUKAT ÖRGÜTTEN TUTUKLANDI
- İstanbul, İzmir ve Ankara'nın da aralarında bulunduğu 7 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen DHKP-C'ye yönelik operasyonlarda, Halkın Hukuk Bürosu ve Çağdaş Hukukçular Derneğine bağlı 15'i avukat 85 kişi gözaltına alındı.
19 Ocak:
- Akademisyen Prof. Dr. Toktamış Ateş (69), bir süredir tedavi gördüğü İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinde organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. 
21 Ocak:
- Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara (71), İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede vefat etti.
- DHKP-C'ye yönelik operasyonda gözaltına alınan ve tutuklanma istemiyle hakimliğe sevk edilen şüpheli 9 avukat, ''silahlı terör örgütüne üye olma'' suçundan tutuklandı.
- Ölümü, ''Çaresizlik, son duyduğum azap olacak, ecelin parmakları nabzıma değdiğinde...'' dizeleriyle anlatan usta yazar İsmet Kür, 96 yaşında İstanbul'da hayatını kaybetti.
22 Ocak:
- Galatasaray Üniversitesinin Ortaköy'deki 142 yıllık tarihi binasında çıkan yangın itfaiyenin yaklaşık 4,5 saat süren müdahalesinin ardından söndürüldü
24 Ocak:
- Bakanlar Kurulu üyelerinde değişiklik yapıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşmesinin ardından yapılan yazılı açıklamayla duyurulan değişiklikle, İçişleri Bakanlığına AK Parti Mardin Milletvekili Muammer Güler, Kültür ve Turizm Bakanlığına AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve AK Parti Adana Milletvekili Ömer Çelik, Milli Eğitim Bakanlığına AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı, Sağlık Bakanlığına da AK Parti Edirne Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu getirildi.
- Mısır Çarşısında 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin davaya bakan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuksuz yargılanan sosyolog Pınar Selek'in ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Mahkeme, Selek hakkında yakalama kararı da çıkardı.
- Danıştay 8. Dairesi, Türkiye Barolar Birliğinin meslek kurallarında yer alan avukatların ''başları açık'' görev yapacaklarına ilişkin düzenlemenin yürütmesini durdurdu. Kararın ardından Avukat Şule Dağlı Gökkılıç, ilk kez başörtülü olarak, 25 Ocak'ta Kadıköy 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki bir davaya görevli avukat olarak katıldı.
31 Ocak:
- Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, belediye bünyesinde yapılan bazı ihalelere fesat karıştırıldığı ve kamu zararına neden olunduğu şikayeti üzerine başlatılan soruşturma kapsamında ifade verdi.
Şubat 2013
ABD ELÇİLİĞİNE BOMBALI SALDIRI
1 Şubat:
- ABD'nin Ankara Büyükelçiliği canlı bombanın hedefi oldu.
- Otoyol ve köprü geçişlerinde kullanılan Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) yerine Hızlı Geçiş Sistemi'ne (HGS) geçildi. KGS'ye göre yüzde 20 daha ucuza geçiş yapma imkanı sağlayan HGS, bugünden itibaren kullanılmaya başlandı.
SARAI SIERRA CİNAYETİ
2 Şubat: 
- Türkiye'ye 12 Ocak'ta gelen ve 24 Ocak'ta kayıp başvurusunda bulunulan, amatör fotoğrafçı ABD'li Sarai Sierra'nın (33), Sarayburnu sur kalıntılarında cesedi bulundu.
5 Şubat:
- Türkiye'nin NATO'dan talep ettiği patriot hava savunma sisteminin bir bölümünün Gaziantep'e nakli tamamlanarak, sistem devreye girdi.
- 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal, babasına ait saç örneğini, Özal'ın ölümüne ilişkin soruşturma yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına tutanak karşılığı verdiğini bildirdi.
CİLVEGÖZÜ PATLAMALARI
11 Şubat: 
- Cilvegözü Sınır Kapısı'nda bomba yüklü araç patlatıldı. Patlamada 3'ü Türk 10'u Suriyeli 13 kişi hayatını kaybetti, 13'ü ağır 28 kişi yaralandı. Ağır yaralı 1 Türk'ün daha sonra tedavi gördüğü hastanede vefat etmesiyle olayda 4'ü Türk 14 kişi hayatını kaybetmiş oldu. 
12 Şubat:
- Mersin'in Tarsus ilçesinde, sivil eğitim uçağının düşmesi sonucu uçak pilotu Murat Can öldü, öğrenci pilot adayı yaralandı.
15 Şubat:
- Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi, KESK üye ve yöneticisi 72 kişi hakkında, ''terör örgütü üyesi olmak'' suçlamasıyla açılan davada, 28 tutuklu sanıktan 6'sının tahliyelerine karar verdi.
17 Şubat
- Türkiye'nin ilk yerli araştırma gemisi TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi denize indirildi.
18 Şubat: 
- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, Bitlis'in 1993'teki ölümüne ilişkin yürüttüğü soruşturmada zaman aşımı süresi bugün doldu. Ancak henüz ''zaman aşımı nedeniyle kovuşturmaya yer olmadığına'' dair bir karar yazmayan savcılık, AİHM'nin bazı kararları çerçevesinde zaman aşımının uygulanmamasının mümkün olup olmadığını değerlendiriyor.
21 Şubat:
- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığ'nın yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık, tutuklandı, emekli Korgeneral Doğan Temel, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
- 13 Eylül 1980'de gözaltında alındıktan sonra kaybolan oğlu Cemil Kırbayır'ın bulunması için yıllardır mücadele eden ve kayıp yakınlarının sembolü olan ''Berfo Ana'' olarak tanınan Berfo Kırbayır, 105 yaşında İstanbul'daki evinde vefat etti.
- ''Ergenekon'' davasının tutuklu sanıklarından Sedat Peker, aynı davada gizli tanık olarak yer alan ''Poyraz''ı tehdit ettiği iddiasıyla tutuklu yargılandığı davanın ilk duruşmasında tahliye edildi.
22 Şubat:
- İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Enver Ören (74), bir süredir yoğun bakımda tedavi gördüğü Şişli Memorial Hastanesinde vefat etti.
İMRALI TUTANAKLARI SIZDIRILDI
28 Şubat:
- Çözüm sürecine ilişkin İmralı adasında Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmelerin tutanakları bir gazetede yer aldı.
Mart 2013'ün önemli gelişmeleri şöyle: 
3 Mart: 
- Gerçek adı Müslüm Akbaş olan ve seslendirdiği arabesk müzik eserleriyle hayranlarınca "Müslüm Baba" diye anılan sanatçı Müslüm Gürses (60), geçirdiği by-pass ameliyatının ardından 4 aydır yoğun bakımda bulunduğu hastanede hayatını kaybetti.
4 Mart:
- Türk-Yunan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin 2. toplantısı İstanbul'da yapıldı.
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Samaras ile İstanbul Ofisinde görüştü. Erdoğan, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, ''Kıbrıs'taki sıkıntıları da aşalım ve bu sorunu artık tarihe gömelim istiyoruz'' dedi.
10 Mart:
- Almanya'da Stuttgart yakınlarında bulunan Backnang kentindeki bir apartmanda sabaha karşı çıkan yangında 8 Türk vatandaşı öldü.
- Tiyatro ve sinema sanatçısı Metin Serezli, 79 yaşında İstanbul'da hayatını kaybetti.
11 Mart:
- Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki patlamayla ilgili olarak gözaltına alınan 5 zanlı, Adana Cumhuriyet Başsavcılığında ifadelerinin alınmasından sonra sevk edildikleri mahkemece tutuklandı.
13 Mart:
- PKK tarafından çeşitli tarihlerde kaçırılan 8 kamu görevlisi, serbest bırakıldı.
16 Mart:
- Adana İl Jandarma Komutanlığı tarafından Adana, Mersin ve Gaziantep'te yapılan operasyonda, PKK'ya ait uyuşturucunun satışı, adam öldürme, haraç, devleti zarara uğratma ve silahlı saldırı gibi suçları işlediği iddia edilen çetenin liderinin de aralarında bulunduğu 37 kişi gözaltına alındı. Bu operasyonla toplam 17 faili meçhul olayın aydınlatıldığı bildirildi.
19 Mart:
- AK Parti Genel Merkezine ve Adalet Bakanlığı binasına akşam saatlerinde silahlı saldırı düzenlendi.
- CHP'den istifa eden Adıyaman milletvekili Salih Fırat, AK Parti'ye katıldı.
ÖCALAN'IN SINIRDIŞINA ÇEKİLİN MESAJI OKUNDU
21 Mart:
- Diyarbakır'da Nevruz kutlamaları kapsamında Abdullah Öcalan'ın mesajı Türkçe ve Kürtçe okundu. Mesajda, PKK üyelerinin ülkeyi terk etmesi çağrısında bulunuldu. 
22 Mart:
- Başbakanlık, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmesinde Mavi Marmara baskını sebebiyle Türk halkından özür dilediğini, tazminat ödemeyi ve Gazze dahil Filistin topraklarına sivil halkın kullanacağı malların girişine ilişkin kısıtlamaları kaldırmayı kabul ettiğini bildirdi. 
- İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve bazı MİT görevlileri hakkındaki soruşturmada, kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiğini bildirdi. 
28 Mart:
- Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Gökçeada'da Rum azınlık okulunun açılması talebinin onaylandığını bildirdi.
29 Mart:
- İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi, işadamı Cem Uzan'a ''nitelikli zimmet'' suçundan 18 yıl 5 ay 20 gün hapis ve 4 milyar 404 milyon 721 bin lira adli para cezası verdi.
Nisan 2013: 
1 Nisan
- 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüne ilişkin soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, Özal'ın oğlu Ahmet Özal'ın bilgisine başvurdu. Ahmet Özal, ''Bazı eksik bilgiler var, savcı onu sordu. Bazı şeylerin bilgilerini verdim'' dedi.
AKİL ADAMLAR HEYETİ KURULDU
3 Nisan:
- Başbakanlık, "çözüm süreci"nde aktif rol üstlenecek 63 kişilik Akil İnsanlar Heyeti’ni belirledi.
19 Nisan:
- Genelkurmay Askeri Mahkemesi, Hakkari Çukurca'da 2009 yılında el yapımı patlayıcının infilakı sonucu 7 askerin şehit olmasına ilişkin davada, Tuğgeneral Zeki Es'i "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve 2 kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırdı.
20 Nisan:
- Eski başbakanlardan Adnan Menderes'in de avukatlığını yapan Burhan Apaydın,  89 yaşında İstanbul'da vefat etti.
22 Nisan:
- İsrail'in Mavi Marmara saldırısıyla ilgili Türkiye'den özür dilemesinin ardından, tazminat konusunda görüşmelerde bulunmak üzere İsrail'den bir heyet Ankara'ya geldi.
29 Nisan:
- "Susurluk" davasından hükümlü eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar,  tahliye edildi.
Mayıs 2013: 
1 Mayıs:
- 1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününde İstanbul savaş alanına döndü. Bazı sendika ve sivil toplum örgütlerinin Taksim Meydanında kutlama yapmasına, meydandaki inşaat çalışmaları gerekçe gösterilerek izin verilmedi. Taksim'e çıkmaya çalışan gruplara, polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Göstericiler polise taş ve şişe atarak karşılık verdi. 22 bin polisin görev yaptığı olaylarda, aralarında CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ve bazı polislerin de bulunduğu çok sayıda kişi yaralandı, 72 kişi gözaltına alındı. 
REYHANLI PATLAMALARI
11 Mayıs:
- Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde belediye ve postane binası önünde bomba yüklü iki araç, 5 dakika arayla patlatıldı. Patlamada 52 kişi hayatını kaybetti, 53 kişi yaralandı. 452 iş yeri, 62 araç, 11 kamu binası ve 293 konutta hasar oluştu.
13 Mayıs:
- 5'inci Ana Jet Üs Komutanlığına ait F-16/C uçağı, Amanos dağları bölgesinde düştü, pilot üsteğmen Hamza Gümüşsoy can verdi. 
15 Mayıs:
- Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Hrant Dink cinayeti davasında, sanıkların "silahlı terör örgütü" değil "suç işlemek amacıyla oluşturulan örgüt" üyesi olduklarına karar verdi.
16 Mayıs:
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD'yi ziyaret etti. Beyaz Saray'da askeri törenle karşılanan Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile basın toplantısı düzenledi.
23 Mayıs:
- Eski Olağanüstü Hal (OHAL) Bölge ve İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu, Sarıyer'deki evinde ölü bulundu.
GEZİ OLAYLARI BAŞLADI
27 Mayıs:
- İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Taksim'de yayalaştırma çalışmaları kapsamında ağaçları sökmesi üzerine bazı kişilerin başlattığı eylem, ülke gündemini uzun süre işgal edecek olayların başlamasına neden oldu. Gezi olayları başladı.
1 Haziran:
- Eylemcilerden 27 yaşındaki kaynak işçisi Ethem Sarısülük, Kızılay Güvenpark'taki gösteriler sırasında polisin açtığı ateş sonucu kafasından kurşunla vuruldu. Ağır yaralanan Sarısülük, hastaneye kaldırıldı.
2 Haziran:
- Bezmi Alem Valide Sultan Camisi'nde bulunan gönüllü doktor ve hemşirelerce müdahale edildi. Müdahale sırasında camiye ayakkabıyla girildiği ve içki içildiği iddiaları ortaya atıldı.
- İçişleri Bakanı Muammer Güler, Taksim Gezi Parkı ile ilgili 28 Mayıs'tan bugüne kadar 67 ilde yapılan 235 eylemde bin 730 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. 
3 Haziran:
- Türkiye genelinde devam eden gösterilerde ikinci ölüm ise Hatay'da yaşandı.
14 Haziran:
- Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 75'i tutuklu, 103 sanığı bulunan 28 Şubat davasında, MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan ve emekli Orgeneral Erdal Ceylanoğlu'nun da arasında bulunduğu 37 kişinin tahliyesine karar verdi.
15 Haziran:
- Taksim Gezi Parkı polisin müdahalesiyle boşaltıldı.
MİLLİ İRADEYE SAYGI MİTİNGLERİ
16 Haziran:
- AK Parti’nin "Milli İdareye Saygı" mitinglerinin ikincisi İstanbul Kazlıçeşme Meydanı’nda düzenlendi. Uluslararası medyanın Gezi Parkı protestolarını canlı yayınlamasını eleştiren Başbakan Erdoğan, "Uluslararası medya bunu da gizleyin olur mu” dedi. Uluslararası yayın kuruluşu CNN'nin, resmi internet sitesinde Kazlıçeşme’deki "Milli İradeye Saygı" mitinginden yüz binlerin yer aldığı bir kareyi "Türkiye'de hükümet karşıtı gösteriler" başlıklı fotoğraf galerisinde yer vermesi büyük tepki topladı.
28 Haziran:
- Lice ilçesinde karakol yapımına tepki gösteren çevre köylerden BDP'li grup ile güvenlik güçleri arasında çıkan arbedede 1 kişi öldü, 9 kişi yaralandı. 
- Trabzon'un Ayasofya Mahallesi'nde bulunan ve uzun süre müze olarak kullanılan Ayasofya, 52 yıl aradan sonra tekrar cami olarak hizmet vermeye başladı. 
Temmuz 2013
3 Temmuz:
-Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) kalkacağını, dershanelerin kapatılacağını açıkladı.
19 Temmuz:
- "Devrimci Karargah Örgütü" davasında tutuklu yargılanan eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, 15 yıl 3 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı.
22 Temmuz:
-İstanbul 6. İdare Mahkemesinin, Taksim Gezi Parkı'na Topçu Kışlası yapılmasına ilişkin davada verdiği yürütmeyi durdurma kararı, Kültür ve Turizm Bakanlığının itirazı üzerine Bölge İdare Mahkemesince oybirliği ile kaldırıldı.
OKULLARDA KIYAFET SERBEST
25 Temmuz:
-MEB, öğrencilerin kılık kıyafet yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı, okullardaki serbest kıyafet uygulamasında, velilerin yüzde 50'sinden fazlasının muvaffakatı alınarak okul kıyafetlerinin belirlenmesini kararlaştırdı. 
27 Temmuz:
-Somali'nin başkenti Mogadişu'da Türk Büyükelçiliğinin ek binasına düzenlenen bombalı saldırıda Amasya Emniyet Müdürlüğünde görevli özel harekat polisi Sinan Yılmaz can verdi, 3 polis memuru yaralandı.
30 Temmuz:
-Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'e "Bizim nazarımızda onbaşısın" diyen BDP Genel Başkanı Demirtaş'ın tazminat ödemesine hükmetti.
31 Temmuz:
-Askeri darbelere zemin hazırladığı iddia edilen Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesindeki değişikliğin de yer aldığı "Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Ağustos 2013
2 Ağustos:
-İngiltere'nin en önemli üniversitelerinden biri olan Cambridge'de yapımına başlanacak camiye ekonomik destek sağlamak için Türkiye'ye gelen Cambridge Cami Projesi heyeti ve heyette yer alan İngiliz sanatçı Yusuf İslam, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü.
-Yazar, şair ve edebiyatçı Mustafa Miyasoğlu (67) tedavi gördüğü hastanede vefat etti. 
ERGENEKON'DA KARAR AÇIKLANDI
5 Ağustos:
-Ergenekon davasında karar açıklandı. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi içerisinde oluşturulan salonda görülen 321. duruşmada, 6 yıl 2 ay süren Ergenekon Davası'nda karar çıktı.
-Emekli Büyükelçi İnal Batu (77) öldü.
RABİA GÖSTERİLERİ
14 Ağustos:
-Yurt genelinde sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliamı protesto etti.
15 Ağustos:
-Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, katıldığı "Uluslararası Hacı Bektaş-ı Veli Anma Kültür ve Sanat Etkinlikleri"ndeki konuşmasının ardından kürsüden inerek protokoldeki yerine geçerken Hüseyin Satı isimli bir kişinin saldırı girişimine maruz kaldı.
30 Ağustos:
-Zafer Bayramı Resepsiyonu'na ilk kez Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ev sahipliği yaptı. Köşk'teki resepsiyona muhalefet liderleri Kemal Kılıçdaroğlu ve Devlet Bahçeli katılmadı.
Eylül 2013
1 Eylül:
-Anadolu Ajansı Kürtçe haber yayına başladı
9 Eylül:
-Alkollü içkilerin 22.00-06.00 saatleri arasında perakende  satışının yapılamayacağına ilişkin düzenleme yürürlüğe girdi.
-CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu ve İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, Mısır makamlarının daveti üzerine 2 günlük ziyaret için bu ülkeye gitti.
10 Eylül:
-Hatay'ın Armutlu Mahallesi'nde düzenlenen protestolara katılan Ahmet Atakan (22), bir binanın çatısından düşerek hayatını kaybetti.
-Diyarbakır'da tarihi Surp Giragos Ermeni Kilisesi'nde "Kilise İsmi" ayini düzenlendi.
13 Eylül:
-Darphanede 8 Temmuz’da başlayan grev sona erdi. 
16 Eylül:
-Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde 1951'de kurulan ve 1964'te kurucusunun isteğiyle kapatılan Özel Gökçeada Rum İlkokulunda, yarım asır sonra yeniden ders zili çaldı.
SURİYE'YE AİT HELİKOPTER DÜŞÜRÜLDÜ
-Suriye'ye yönelik angajman kuralları uygulandı. Sınır ihlali yapan M-17 tipi Suriye helikopteri TSK tarafından düşürüldü.
18 Eylül:
-Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) Vahide Yalçın adlı kızdan başörtüsünü çıkartmasını istedikleri öne sürülen 3 kişinin "görevi kötüye kullanmak" suçundan yargılanmasına başlandı.
20 Eylül:
-Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığına ortam dinleme cihazı adı verilen ve kamuoyunda "böcek" olarak tabir edilen cihazların yerleştirildiği iddiası üzerine yapılan operasyonda bazı bürokratlar ile "böcekleri" yerleştirdiği öne sürülen Fatma A. ve Azime D.'nin de aralarında bulunduğu 12 kişi gözaltına alındı.
18 PKK'LI FİRAR ETTİ
25 Eylül:
-Bingöl M Tipi Ceza İnfaz Kurumundan aralarında PKK mensuplarının da bulunduğu 18 tutuklu ve hükümlü tünel kazarak firar etti. 
27 Eylül:
-28 Şubat davasında mağdur-müşteki sıfatıyla 27 Eylül'de İstanbul'da ifade veren eski Fazilet Partisi Milletvekili Merve Kavakçı, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'den şikayetçi oldu.
-Sinema ve tiyatro sanatçısı Tuncel Kurtiz (77), öldü. 
28 Eylül:
-"Şu Çılgın Türkler" kitabının yazarı Turgut Özakman (89), tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. 
-Ankara'nın Elmadağ ilçesinde bulunan roket fabrikasında atık malzemelerin imhası sırasında meydana gelen patlamada 2'si ağır 4 kişi yaralandı.
DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ AÇIKLANDI
30 Eylül:
-Demokratikleşme Paketi açıklandı
​-Maltepe'de protesto eylemi yapan gruptakilere silahla ateş edilmesi sonucu 1 kişi öldü 4 kişi yaralandı.
Ekim 2013
7 Ekim:
-Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Vakıflar Meclisi'nin oybirliğiyle Mor Gabriel Manastırına ait arazinin iadesi yönünde karar verdiğini, bundan sonraki süreçte vakfın tapudan söz konusu 12 parselin tescilini yaptırabileceğini açıkladı.
KAMUDA BAŞÖRTÜSÜ SERBEST
8 Ekim:
-Kamuda başörtüsü serbest oldu, öğrenci andı kalktı. 
-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal ile görüştü. 
9 Ekim:
-ABD'de çeşitli üniversitelerde öğretim üyesi olarak görev yapan ve 27 yaşında "Türkiye'nin en genç ikinci profesörü" unvanına sahip olan Prof. Nurettin Uzunoğlu (74)  İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede vefat etti. 
TÜRKİYE'DE DARBE GİRİŞİMİNE İLK CEZALAR
10 Ekim:
- Balyoz Davası'nda Yargıtay kararını verdi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Balyoz Planı Davası'nda, aralarında emekli orgeneraller Çetin Doğan, Halil İbrahim Fırtına, Ergin Saygun, Engin Alan, Bilgin Balanlı ve emekli Oramiral Özden Örnek'in de bulunduğu 237 sanık hakkındaki mahkumiyet hükümlerini onadı.
-MHP'li Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, kesin ihraç istemiyle tedbirli olarak disiplin kuruluna sevk edildi.
LÜBNAN'DAKİ REHİN TÜRK PİLOTLAR SERBEST
19 Ekim:
-Lübnan'da serbest bırakılan Türk pilotlar Murat Akpınar ile Murat Ağca İstanbul'a geldi ve sevdikleriyle kucaklaştı. Pilotlar, İstanbul'da Başbakan Erdoğan ile aileleri tarafından karşılandı.
23 Ekim:
-TBMM'de başörtülü milletvekiline "yeşil ışık" yakıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Herhangi bir içtüzük değişikliğine gerek yok. Şartlar buna müsaittir ve başörtülü olarak milletin seçtiği vekiller parlamentoda görev ifa edebilirler. AK Parti olarak da bu konuda tavrımız çok açıktır, nettir. Başından beri destekliyoruz, desteklemeye de devam edeceğiz" dedi.
-Hrant Dink cinayeti davasında hakkında yakalama kararı çıkartılan sanıklardan Erhan Tuncel İstanbul'da yakalandı.
25 Ekim:
-Askerlik süresinin 1 Ocak 2014'ten itibaren geçerli olmak üzere, silah altındaki yükümlüleri de kapsayacak şekilde, erbaş ve erler için 15 aydan 12 aya indirilmesine dair karar Resmi Gazete'de yayımlandı.
-12 Eylül Davası'nda Cumhuriyet Savcısı, sanıklar Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın, TCK'nın "devlet kuvvetleri aleyhine cürümler" başlıklı 146. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmalarını istedi.
KÖŞK'TEN AHMET KAYA'YA ÖDÜL
28 Ekim:
-Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, müzik alanında Ahmet Kaya'ya verildi.
MARMARAY AÇILDI
29 Ekim:
-Marmaray, Pekin ile Londra'yı birleştirdi. Asya ile Avrupa arasında, denizin altından kesintisiz demiryolu ulaşımını sağlayacak, dünyanın alanındaki önemli projelerinden Marmaray törenle açıldı.
31 Ekim:
-Türkiye'yi Eurovision'da Kürtçe şarkıyla temsil etmek isteyen Diyarbakır Kültür Turizm ve Musiki Derneği, TRT Genel Müdürlüğüne başvurdu.
4 Kasım:
-Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, "ceza infaz kurumları ile denetimli serbestlik müdürlüklerinde görev yapan personelden isteyenlerin, başörtüsü takarak çalışabileceğini", bununla birlikte "resmi üniforma giyen personelin başörtüsünün, üniformaya uyumlu olacağını ve kapalı ortamlar dışında başörtüsü üzerine kep takılacağını" bildirdi.
7 Kasım:
-Diyarbakır'da valilik binası yakınında yer alan "Ne Mutlu Türküm Diyene" yazısı bulunan tabelanın kaldırılması bazı sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlarca memnuniyetle karşılandı. 
DİYARBAKIR'DA TARİHİ BULUŞMA
16 Kasım:
-Başbakan Erdoğan, Diyarbakır'a gitti. Başbakan Erdoğan'ın davetiyle Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ve Kürt sanatçı Şivan Perwer Habur Sınır Kapısı üzerinden Türkiye'ye giriş yaptı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile bir araya geldi.
18 Kasım:
-Tiyatro sanatçısı Nejat Uygur (86), bir süredir tedavi gördüğü hastanede öldü.
-Gazeteci, yazar ve araştırmacı Aytunç Altındal (68), kanser hastalığı sonucu vefat etti.  
KIRMIZI HALI DÖNEMİ BİTTİ
22 Kasım:
Başbakanlık genelgesiyle karşılama ve uğurlama törenleri ile temel atma, açılış ve benzeri törenlerde kırmızı halı serilmesi uygulamasına son verildi.
30 Kasım:
-CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD'ye gitti
Aralık 2013
1 Aralık:
-İçişleri Bakanlığı, günübirlik kiraya verilen evler ve apart dairelerin kayıt altına alınıp vergiye tabi tutulmasını amaçlayan genelgeyi valiliklere gönderdi. 
5 Aralık:
-CHP Milletvekili Balbay tahliye edildi. 
10 Aralık:
-F klavye kullanımına ilişkin Başbakanlık genelgesi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kamu kurum ve kuruluşlarınca alım süreci başlatılmış olanlar dışında temin edilecek tüm bilgisayarların F klavyeli olması ve halen kullanımda olanların da 2017 yılı sonuna kadar F klavyeye dönüştürülmesi sağlanacak.
12 Aralık:
-28 Şubat dönemine ilişkin 103 sanığın yargılandığı davanın Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki 48'inci duruşması yapıldı. Savunmasını yapan dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, "28 Şubat süreci, bazı çevrelerce söylendiği gibi bir darbe süreci asla değildir" dedi.
14 Aralık:
-27 Mayıs darbesi döneminde Demokrat Partililerin (DP) yargılandığı Yassıada'nın adı ''Demokrasi ve Özgürlükler Adası'' olarak değiştirildi. 
-28 Şubat davası sanığı emekli orgeneral Teoman Koman (77), tedavi gördüğü GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesinde hayatını kaybetti. 
16 Aralık:
-Diyarbakır 5. ve 6. Ağır Ceza Mahkemesi, BDP'li tutuklu milletvekilleri Selma Irmak (Şırnak), Faysal Sarıyıldız (Şırnak), İbrahim Ayhan (Şanlıurfa), Gülser Yıldırım (Mardin) ve Kemal Aktaş'ın (Van) tahliye istemini reddetti.
17 ARALIK OPERASYONLARI
17 Aralık:
-İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen 3 ayrı soruşturmada, aralarında iş adamları, bürokrat ve memurların da bulunduğu çok sayıda kişiye yönelik "kara para aklama", "altın kaçakçılığı" ve "kamu görevlilerine rüşvet" iddiasıyla operasyon düzenlendi. 
-Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde görev uçuşu gerçekleştiren askeri helikopter, yüksek gerilim hattı tellerine takılarak düştü. Helikopterde bulunan Kara Pilot Binbaşı Ahmet Duman, Kara Pilot Üsteğmen Emre Acar, Teknisyen Kıdemli Başçavuş Erdinç Salkım ve Teknisyen Başçavuş Hüseyin Uluçeşme can verdi.
AK PARTİ'DEN İSTİFALAR 
- İstanbul Milletvekili Hakan Şükür istifa etti. Şükür'den Ertuğrul Günay, İdris Bal, Erdal Kalkan, İdris Naim Şahin ve Hami Yıldırım da Ak Parti'den istifa etti.
-28 Şubat davasında mahkeme, emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ile eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün de aralarında bulunduğu 7 sanığın, duruşmalardan vareste tutulmasına karar verdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

/* -----Bitiş-----*/